Cookie Preferences

Zkušený šéfkuchař Radek David přechází do společnosti Aramark

Velká změna se odehrála na české kulinární scéně. Jeden z nejzkušenějších šéfkuchařů v republice mění po dlouhých dvaceti letech dres. Nemíří ovšem ke konkurenci, ale naopak mění svět komerčních restaurací za firemní stravování. Radek David totiž nastupuje jako kreativní šéfkuchař do společnosti Aramark, která je největším poskytovatelem firemního stravování v zemi.

 

Proč se k rozhodl k nečekanému kroku? A proč si vybral právě Aramark? „Protože je to jednička na trhu. Několik posledních let jsem se podílel na různých projektech Aramarku a viděl jsem, jak profesionálně ke všemu přistupují a kolik času a úsilí věnují vzdělávání lidí a kultivaci oboru. Firemní stravování je pro mě velkou výzvou, rád bych měnil předsudky, které se kolem něj stále objevují. Současně mě láká možnost měnit stravovací návyky velkého počtu lidí. V restauraci jsem vařil pro 40 až 60 lidí denně, tady mám možnost s pomocí kolegů oslovit desetitisíce lidí, kteří denně firemní restaurace využívají,“ vysvětluje svou motivaci Radek David, který měl v posledních letech na starosti několik restaurací v Praze a Kyjevě, včetně oblíbené La Verandy nebo Babiččiny zahrady.

A jaké cíle plánuje Radek David ve společnosti Aramark realizovat? „Chtěl bych více využívat nejrůznější zapomenuté suroviny a co nejvíce pracovat se sezonními a regionálními zdroji. A rád bych zde také zavedl kuchařské postupy, které výrazně zlepšují chuť jídel, jako je pomalé vaření, pečení přes noc a spousta dalších,“ pokračuje ve výčtu svých vizí. ,,Velkou částí mé práce bude trénování kuchařů a šéfkuchařů přímo v jednotlivých provozovnách. Na to se velmi těším a je pro mne velkou motivací předávat své dlouholeté zkušenosti novým kolegům. Místo několika restaurací jich tedy nyní budu mít desítky. Zároveň se těším i na skloubení práce a času na rodinu, což se mi v komerční restauraci bohužel nedařilo.“

 Radek David bude pracovat s týmem i na projektu Cesta na talíř, který Aramark odstartoval před několika lety. „Cesta na talíř se mi moc líbí. Je skvělé, že můžeme říct farmářům, co chceme, oni to pro nás vypěstují a my následně všechno zpracujeme. Máme suroviny s příběhem, a navíc jsou z Čech, což je skvělá symbióza. České potraviny, čeští farmáři a snižování uhlíkové stopy díky eliminaci dlouhých transportů přes půlku světa. O tom přece všichni kuchaři sní. Můj úkol bude dohlédnout na dobré zpracování surovin v našich kuchyních a posílit moderní principy vaření tzv. beze zbytku,“ uzavírá Radek David.

 „Společnost Aramark letos slaví třicáté výročí působení na českém trhu. Lepší dárek, než dalšího špičkového kuchaře do týmu si asi neumím představit,“ vítá posilu společnosti její generální ředitel Vladimír Staněk. „Radek David je jedním z nejlepších šéfkuchařů v republice, je to zkušený profesionál s kreativním kuchařským myšlením a skvělou odbornou erudicí. Zároveň je vynikající trenér a kouč. Právě gastronomické vzdělávání a investice do lidí nyní našemu oboru chybí nejvíce. Těším se, že to změníme,“ dodává.