Medová žebírka

Suroviny na přípravu pro 4 osoby
- 2400 g vepřových žebírek
- 100 g kvalitního rajského protlaku
- 150 g medu
- 30 g světlé sójové omáčky
- 5 g jablečného octa
- 4 stroužky česneku
- mletá červená sladká paprika
- mleté chilli
Tipy & triky
- Zkuste přidat do marinády trochu mleté skořice.
- Pokud budete žebírka grilovat na venkovním grilu, doporučujeme žebírka nejdříve předpéct a na grilu pouze dopéct.
- Žebírka jsou hotová, až když maso téměř odpadává od kosti.
- V řeznictví můžete zakoupit speciálně připravená žebírka na barbecue (odříznuté pásy žebírek, která jsou kuchyňsky připravená přímo k marinování).
Žebírka patří k nejoblíbenějším jídlům nejen mezi českými chlapy. Tvoří součást menu snad v každé pivnici a na jejich přípravu existují stovky druhů příprav, směsí koření a kuchařských fíglů. Jednou z nejčastějších úprav je ale příprava žebírek v medové marinádě, a to jak pečená, tak i grilovaná.
Z žebírek odstraníme vnitřní blánu. Připravíme marinádu z prolisovaného česneku, rajského protlaku, medu, sójové omáčky, jablečného octa, chilli a mleté papriky. Necháme marinádu zahřát na pokojovou teplotu. Připravenou marinádou potřeme žebírka a necháme minimálně 2 hodiny odpočívat v chladu. Marinovaná žebírka pečeme v troubě předehřáté na 220°C do měkka. Ideální přílohou k medovým žebírkům je chléb a nakládaná zelenina.