Cookie Preferences

Cesta na talíř završila svůj druhý úspěšný rok

Druhý ročník projektu Cesta na talíř je za námi. Opět jsme našim hostům servírovali nejrůznější pokrmy z čerstvých sezónních surovin od lokálních farmářů a pěstitelů. A opět jsme zaznamenali spoustu nadšených ohlasů.

Aramark již druhým rokem nakupuje čerstvou zeleninu a ovoce u našich českých farmářů. Ihned po sklizni plodiny míří do restaurací, kde z nich připravujeme různorodé speciality. Projekt přináší podporu místní ekonomiky a zároveň přispívá ke snižování uhlíkové stopy a skleníkových plynů. Suroviny totiž nemusí cestovat přes půlku světa. Tím odpadá také energeticky náročné mražení a umělé dozrávání, kdy surovina ztrácí svou přirozenou chuť i nutriční hodnoty. Na koncovém jídle si proto více pochutnají i hosté.

Podzimní řepa, kořenová zelenina a jablka byly v letošní Cestě na talíř novinkami. Naši šéfkuchaři sestavili menu plné různorodých specialit. Byla to třeba polévka z červené řepy se zakysanou smetanou, celerový krém s jablky, japonské kuřecí kari s kořenovou zeleninou, lahodný mrkvový salát s celerem a červenou řepou, pečená kachna na jablkách, jablkové knedlíky se skořicovým cukrem, hummus z červené řepy s falafelem a řada dalších jídel.

Novinek ale v letošním ročníku Cesty na talíř bylo mnohem více. Hned zkraje jara pro nás farmáři vypěstovali ředkvičky a bílý chřest. Následovaly plodiny, s nimiž se pracovalo už loni – kedlubny, římský salát, bílé a červené zelí, hrášek, kapusta, cuketa, květák, papriky, jahody, borůvky apod.

Nově jsme tentokrát přidali i zbrusu nové receptury. Mezi jednoznačné favority našich hostů z nových receptur patřil pečený květák s indickou omáčkou a jasmínovou rýží, masové koule s omáčkou z uzené papriky, maďarské lečo s klobásou či zadělávaná kapusta s bramborami Grenaille a vejcem. Dohromady jsme pro Cestu na talíř sestavili již přes 130 unikátních receptur.

Kouzlo celého projektu ale nespočívá jen v dobrém jídle. Jeho základem totiž vždy musí být kvalitní suroviny. I proto jsme v průběhu celého roku navštěvovali spřízněné farmáře a zjišťovali, jak se úrodě daří.

Cesta na talíř si získává stále větší oblibu. Pokračovat v projektu proto budeme také v roce 2023.

Pro více informací navštivte i naše speciální webové stránky www.cestanatalir.cz.