Cookie Preferences

Zapečené brambory dle originálního francouzského receptu

Vyzkoušejte tradiční recept na zapečené brambory.



Zapečené brambory dle originálního francouzského receptu

Vyzkoušejte tradiční recept na zapečené brambory. Toto typické jídlo Savojska, jedné z kulinářských oblastí Francie, je nejčastěji podáváno se zeleným hlávkovým salátem. Přestože tento pokrm není zcela dietní, rozhodně si na něm pochutnáte.

Co budeme potřebovat pro 6 porcí:

●     1 kg oloupaných brambor

●     1 středně velká cibule

●     250 g anglické slaniny

●     1 sýr Reblochon (nebo 400 g švýcarského sýra Gruyére)

●     3/4 šálku bílého vína

●     2 lžíce oleje

●     sůl a pepř

Oloupané brambory nakrájíme na plátky a povaříme 20 minut v páře. Poté na velké pánvi rozehřejeme olej a lehce na něm osmahneme plátky cibule. Přidáme anglickou slaninu nakrájenou na malé krychličky a vše zahříváme na středním ohni po dobu asi 10 minut, dokud cibule nezměkne. Pak přidáme plátky brambor a přelijeme vše vínem, osolíme a opepříme. Vaříme na středním ohni 10 minut a směs občas promícháváme.

Poté rozkrojíme kolečko sýru Reblochon horizontálně na dva díly; jestliže použijeme jiný sýr (např. Gruyére) nakrájíme z něho tenké proužky. Polovinu brambor rozprostřeme na zapékací misku a položíme na ně půlku sýru Reblochon nebo polovinu množství jiného sýra. Tuto vrstvu překryjeme zbývajícím množstvím brambor a zakončíme pokladením zbývajícího sýra. Zapékací misku vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme asi 20 minut. Hotový pokrm podáváme s hlávkovým salátem a sklenicí vychlazeného bílého vína.