Zapečené brambory dle originálního francouzského receptu
Vyzkoušejte tradiční recept na zapečené brambory.
Zapečené brambory dle originálního francouzského receptu
Vyzkoušejte tradiční recept na zapečené brambory. Toto typické jídlo Savojska, jedné z kulinářských oblastí Francie, je nejčastěji podáváno se zeleným hlávkovým salátem. Přestože tento pokrm není zcela dietní, rozhodně si na něm pochutnáte.
Co budeme potřebovat pro 6 porcí:
● 1 kg oloupaných brambor
● 1 středně velká cibule
● 250 g anglické slaniny
● 1 sýr Reblochon (nebo 400 g švýcarského sýra Gruyére)
● 3/4 šálku bílého vína
● 2 lžíce oleje
● sůl a pepř
Oloupané brambory nakrájíme na plátky a povaříme 20 minut v páře. Poté na velké pánvi rozehřejeme olej a lehce na něm osmahneme plátky cibule. Přidáme anglickou slaninu nakrájenou na malé krychličky a vše zahříváme na středním ohni po dobu asi 10 minut, dokud cibule nezměkne. Pak přidáme plátky brambor a přelijeme vše vínem, osolíme a opepříme. Vaříme na středním ohni 10 minut a směs občas promícháváme.
Poté rozkrojíme kolečko sýru Reblochon horizontálně na dva díly; jestliže použijeme jiný sýr (např. Gruyére) nakrájíme z něho tenké proužky. Polovinu brambor rozprostřeme na zapékací misku a položíme na ně půlku sýru Reblochon nebo polovinu množství jiného sýra. Tuto vrstvu překryjeme zbývajícím množstvím brambor a zakončíme pokladením zbývajícího sýra. Zapékací misku vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme asi 20 minut. Hotový pokrm podáváme s hlávkovým salátem a sklenicí vychlazeného bílého vína.