Zapečené brambory dle originálního francouzského receptu

Vyzkoušejte tradiční recept na zapečené brambory.



Zapečené brambory dle originálního francouzského receptu

Vyzkoušejte tradiční recept na zapečené brambory. Toto typické jídlo Savojska, jedné z kulinářských oblastí Francie, je nejčastěji podáváno se zeleným hlávkovým salátem. Přestože tento pokrm není zcela dietní, rozhodně si na něm pochutnáte.

Co budeme potřebovat pro 6 porcí:

●     1 kg oloupaných brambor

●     1 středně velká cibule

●     250 g anglické slaniny

●     1 sýr Reblochon (nebo 400 g švýcarského sýra Gruyére)

●     3/4 šálku bílého vína

●     2 lžíce oleje

●     sůl a pepř

Oloupané brambory nakrájíme na plátky a povaříme 20 minut v páře. Poté na velké pánvi rozehřejeme olej a lehce na něm osmahneme plátky cibule. Přidáme anglickou slaninu nakrájenou na malé krychličky a vše zahříváme na středním ohni po dobu asi 10 minut, dokud cibule nezměkne. Pak přidáme plátky brambor a přelijeme vše vínem, osolíme a opepříme. Vaříme na středním ohni 10 minut a směs občas promícháváme.

Poté rozkrojíme kolečko sýru Reblochon horizontálně na dva díly; jestliže použijeme jiný sýr (např. Gruyére) nakrájíme z něho tenké proužky. Polovinu brambor rozprostřeme na zapékací misku a položíme na ně půlku sýru Reblochon nebo polovinu množství jiného sýra. Tuto vrstvu překryjeme zbývajícím množstvím brambor a zakončíme pokladením zbývajícího sýra. Zapékací misku vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme asi 20 minut. Hotový pokrm podáváme s hlávkovým salátem a sklenicí vychlazeného bílého vína.