Live Style Petra Havlíčka

Vegetariánství

Asi nejrozšířenějším typem alternativního stravování je vegetariánství, někdy také označované jako laktoovovegetariánství, což znamená, že lidé, kteří se takto stravují, konzumují mléko, mléčné produkty i vejce. Můžete se také setkat s pojmem semivegetariáni – ti vynechávají ze stravy pouze červené maso či pescetariáni -  ti jí pouze ryby a mořské plody či pulovegetariáni – ti zas konzumují pouze kuřecí maso.

S vegetariánstvím se často pojí i celkový zdravější životní styl – vegetariáni většinou nekouří a sportují a celkově se o stravování více zajímají a přemýšlí nad ním. Jejich strava je pak bohatá na vlákninu, vitamin C, antioxidanty, a naopak chudší na nasycené mastné kyseliny a cholesterol. U této skupiny byl také prokázán menší výskyt diabetu 2. typu, nižší hladina cholesterolu v krvi či méně častý výskyt hypertenze. Vegetariáni pak také často bývají štíhlejší. Vegetariánská strava, je na rozdíl od jiných typů diet komplexní, a pokud je k ní přistupováno s rozmyslem, tělu by při ní neměli chybět žádné živiny a je tudíž možné se podle jejích zásad stravovat dlouhodobě. Tento typ stravování ale určitě není zcela vhodný pro děti.

Samostatnou kapitolu pak představují vegani, kteří nepřijímají žádnou potravinu živočišného původu. Zde pak hrozí nedostatečný příjem kvalitních bílkovin (pokud se správně nekombinují luštěniny s obilovinami), vitamínu B12 (ten je obsažen pouze v potravinách živočišného původu, nicméně naše tělo ho má poměrně velkou zásobu, takže se jeho nedostatek může projevit třeba až za 3-4 roky), vápníku, selenu, zinku či železa, to je sice v rostlinné stravě obsažené v dostatečném množství, avšak v jiné formě, která je pro naše tělo hůře zpracovatelná, a tudíž hůře využitelná. Tuto dietu pak rozhodně nedoporučuji pro děti, jejich žaludek je mnohem menší a není schopen pojmout takové množství potravin, aby tělo bylo zásobeno dostatečně všemi živinami. Veganské děti mají pak často také menší vzrůst či trpí anemií.

Pokud tedy patříte mezi vegetariány a nemáte žádný zdravotní problém, není důvod se tohoto stravování z nutričního hlediska zříkat. Jestli ale vynecháváte z jídelníčku všechny potraviny živočišného původu, je třeba tělu některé látky dodávat ať již v podobě suplementů nebo výběrem potravin, které jsou o tyto látky obohacené a velmi pečlivě pak volit kombinace potravin.