Otevírá největší centrální kuchyně v Česku. Denně zvládne připravit až 35 000 jídel
Největší a nejmodernější kuchyně firemního stravování v České republice zahájí svůj provoz v polovině dubna 2021 pro zaměstnance společnosti ŠKODA AUTO. Unikátní stavba nové centrální kuchyně, na jejíž projektování se podílela i stravovací společnost ARAMARK, nemá díky své velikosti a vybavení provozu v Česku konkurenci. Moderní, automatické přístroje, efektivní uspořádání a vysoké standardy hygienické bezpečnosti jsou srovnatelné s výkony nejlepších kuchyní světových aerolinek. Velkokapacitní multifunkční varné kotle či automatika při krájení masa jsou také ukázkou, jak budou vypadat moderní kuchyňské provozy v budoucnosti.
„V jedné směně bude možné navařit například 50 tisíc plněných bramborových knedlíků, 8 tisíc karbanátků či 12 tisíc řízků. Díky svým výkonům je nová centrální kuchyně ŠKODA AUTO srovnatelná například s největší kuchyní aerolinek v Melbourne, která nemá konkurenci na celé jižní polokouli,“ popisuje český unikát Vladimír Staněk, generální ředitel společnosti Aramark, která má na starosti 150 poboček firemního stravování v České republice. Stravovací služby pro zaměstnance ŠKODA AUTO poskytuje společnost Aramark od roku 2017. Konkrétně v této budově bude chod zajišťovat 93 kuchařů a 33 administrativních zaměstnanců.
Zaměstnanci ŠKODA AUTO mají v restauracích vedle standardní nabídky zahrnující polévky, saláty, bezmasé či sladké pokrmy, čerstvé pasty i oblíbená jídla klasické české kuchyně. Díky možnosti využití nadstandardní nabídky multikulturních jídel jsou stále oblíbenější indické či thajské speciality, šťavnatá jídla z woku nebo čerstvá pizza. S otevřením nové kuchyně stoupne důraz také na kulinární kvalitu připravovaných pokrmů.
„V souvislosti s otevřením nové centrální kuchyně nabídneme v průběhu roku zaměstnancům i speciální menu, na jehož přípravách a originálních receptech se bude podílet i několik špičkových českých šéfkuchařů - mimo jiné Marek Fichtner, Jan Punčochář, Radek David, Tomáš Konopka a cukrář Lukáš Skála," komentuje výjimečnou událost Roman Kubišta, Vedoucí personálního plánování a Sociálních služeb.
V nabídce bude také koncept zdravějšího stravování Vitalfood, který garantuje přední výživový specialista Petr Havlíček, jenž se společností Aramark dlouhodobě spolupracuje. A nebudou chybět ani dny pro zdravé srdce, kdy jsou k dispozici pokrmy s menším množstvím soli a tuku. Vítané zpestření firemního stravování představují také nejrůznější tematické akce – tedy speciální pokrmy připravené k vánočním a velikonočním svátkům či speciality různých světových kuchyní.
Žebříčku nejoblíbenějších pokrmů zatím vládne česká kuchyně. Nejžádanějším jídlem je smažený vepřový řízek těsně následovaný řízkem holandským, připraveným z mletého masa se sýrem. Na třetím místě se drží pikantní hovězí guláš a až na čtvrtém najdete hovězí svíčkovou. Ve velké oblibě je také pizza, které se ročně sní 800 tisíc porcí. O úctyhodných výkonech kuchařského týmu svědčí i následující tři čísla: každý den kuchaři standardně uvaří 25 tisíc pokrmů, přičemž zpracují přes dva tisíce kilogramů masa a připraví pět tisíc porcí polévky.