Ketodieta
Informace o novém trendu v hubnutí.
V posledních letech zažívá tento typ stravování doslova boom. Spočívá ve výrazném omezení sacharidů na úkor bílkovin a tuků. Při tomto omezení nastává v organismu za vhodných podmínek stav zvaný ketóza. Je to stav, kdy tělo využívá k pokrytí svých energetických potřeb ketolátky, které vznikají při metabolickém zpracování tuků v játrech při nedostatku glukózy. Velkým „plusem“ oproti ostatním dietám může být rychlá ztráta hmotnosti hned zpočátku, jde ale především o ztrátu tělesné vody, která se v těle váže právě na sacharidy, z dlouhodobého hlediska se však rozdíly mezi jednotlivými typy diet stírají. Za další pozitivum považují příznivci tohoto stravování výraznější snížení chuti k jídlu, za což jsou zodpovědné právě ketolátky, které se váží na určité receptory v mozku. Odborníci z řad lékařů ale varují, že tento dietní hit může vést až k selhání ledvin, vzhledem k nadměrnému příjmu bílkovin, který představuje pro ledviny značnou zátěž. Rozhodně by se tomuto typu stravování měli vyvarovat jedinci právě s onemocněním ledvin, ale také jater, pak samozřejmě děti a těhotné a kojící ženy. Nicméně existují i názory, dle kterých je tato dieta založena na rozumném základu a může představovat zejména pro výrazně obézní dobrý start při redukci. Tato dieta by ale vždy měla být držena pod lékařským dohledem a to po omezenou dobu, tak aby nedošlo k poškození organismu a návrat k běžné stravě by měl být pozvolný, aby se zabránilo jednak jo-jo efektu a jednak metabolickému rozvratu. U ketodiety také hrozí bolesti hlavy či padání vlasů, vzhledem k možnému nedostatku některých vitamínů či stopových prvků.