Jahodové gazpacho
Jahodová sezóna v plném proudu.
Pomalu se blíží léto a s ním i sezóna jahod. Vyzkoušejte recept na studenou ovocnou polévku z jahod, která vás v teplých dnech příjemně osvěží.
Co budeme potřebovat:
· 400 g odstopkovaných jahod
· 100 g směsi borůvek, malin či ostružin (podle chuti)
· 3 mátové lístky + další na ozdobení
· 2 lžičky vanilkového extraktu
· 4 lžíce medu
· 100 ml pomerančové šťávy
· 1 lžička citronové šťávy
· 1 lžička limetové šťávy
Nejprve pokrájíme 300 g jahod, dáme do hrnce a podlijeme pár lžícemi vody. Přidáme vanilkový extrakt, tři lístky máty a přivedeme k varu. Sundáme z plotýnky a necháme vychladnout. Poté jahodovou směs rozmixujeme s medem a citrusovými šťávami dohladka. Nakonec přidáme zbývající čerstvé ovoce (nějaké si odložíme na ozdobení) a ještě několika pulzy prosekáme nahrubo.
Hotové gazpacho rozdělíme do čtyř sklenek nebo misek a dozdobíme odloženým ovocem a mátou. A ještě jeden tip pro mlsné jazýčky – jahodovou polévku si můžete ještě vylepšit kopečkem vaší oblíbené zmrzliny či mascarpone.