Přichází sezóna brambor

Pomalu přichází podzim a s ním i sezóna brambor.






Přichází sezóna brambor

Pomalu přichází podzim a s ním i sezóna brambor. Ačkoliv se tato nenápadná rostlina do Evropy dostala až v době renezance, dnes tvoří základ poctivé české kuchyně. A o její oblíbenosti svědčí i řada lidových jmen, které si u nás tato plodina vysloužila- bandory, erteple, grule, jablóška, kobzole, krumple nebo také zemáky.

Brambory původně pocházejí z Jižní Ameriky, kde je pěstovali Inkové již 200 let před naším letopočtem. Do Evropy byly dovezeny v 16. století a zpočátku se zde šířily jen pomalu - byly totiž považovány spíše za léčivé a okrasné rostliny. Jejich pěstování jako polní plodiny se více rozšířilo až v průběhu 18. století a do českých zemí se pak tato rostlina dostala z Braniborska. Odtud pochází i její český název brambora.

Léčivé účinky brambory

O zdraví prospěšných účincích brambor se přesvědčili již naši předci – právě brambory ochránily Evropu před opakujícími se epidemiemi kurdějí. Jsou totiž přirozeným zdrojem vitamínu C, který si můžeme dopřát v průběhu celého roku. Z tohoto důvodu si je na dlouhé cesty brali i mořeplavci. Brambory také obsahují hodně vlákniny, která podporuje dobré trávení a pomáhá vytvořit pocit plnosti. A navíc vařené či pečené brambory neobsahují žádný tuk. Naopak jsou bohaté na sacharidy ve formě škrobu, což je dobrý zdroj energie a mikroživin.


Jak je nejlépe připravit

Aby nám však brambory mohly předat to nejlepší, co ukrývají, je důležitá jejich správná příprava. Velké množství minerálů a vitamínů se ukrývá těsně pod jejich slupkou a proto je lepší je před vařením neloupat. Pokud nemáme kvalitní brambory, které můžeme jíst i se slupkou, oloupeme je až po uvaření. Stačí je ještě horké ponořit do ledové lázně a slupky pak jdou dolů velmi snadno.

A pokud si chceme na zimu udělat zásobu? Brambory je vhodné skladovat na temném, chladném místě. Ale pozor, nedoporučuje se je uskladnit s jablky ve stejném sklepě. Jablka totiž uvolňují etylen, díky kterému nám brambory začnou dříve klíčit.