Jahodové gazpacho

Jahodová sezóna v plném proudu.

Jahodova polevka 

 

Pomalu se blíží léto a s ním i sezóna jahod. Vyzkoušejte recept na studenou ovocnou polévku z jahod, která vás v teplých dnech příjemně osvěží.

Co budeme potřebovat:

·         400 g odstopkovaných jahod

·         100 g směsi borůvek, malin či ostružin (podle chuti)

·         3 mátové lístky + další na ozdobení

·         2 lžičky vanilkového extraktu

·         4 lžíce medu

·         100 ml pomerančové šťávy

·         1 lžička citronové šťávy

·         1 lžička limetové šťávy

Nejprve pokrájíme 300 g jahod, dáme do hrnce a podlijeme pár lžícemi vody. Přidáme vanilkový extrakt, tři lístky máty a přivedeme k varu. Sundáme z plotýnky a necháme vychladnout. Poté jahodovou směs rozmixujeme s medem a citrusovými šťávami dohladka. Nakonec přidáme zbývající čerstvé ovoce (nějaké si odložíme na ozdobení) a ještě několika pulzy prosekáme nahrubo.

Hotové gazpacho rozdělíme do čtyř sklenek nebo misek a dozdobíme odloženým ovocem a mátou. A ještě jeden tip pro mlsné jazýčky – jahodovou polévku si můžete ještě vylepšit kopečkem vaší oblíbené zmrzliny či mascarpone.