Dýně – chutná, zdravá i dietní




Dýně – chutná, zdravá i dietní

Sezóna dýní je tady a určitě se vyplatí je zařadit do jídelníčku. Nejenže s ní vykouzlíte lahodné sladké i slané pokrmy, tato zelenina je však také velmi zdravá. Je bohatá na vitamíny, minerály, vlákninu i antioxidanty a přitom má jen minimum kalorií. Dýně jsou tedy vhodné nejen při redukční dietě a detoxikaci, ale blahodárně působí i na naše srdce, pleť, trávení či ledviny.

Jakou dýni vybrat

Na trzích či v obchodě najdeme celou řadu dýní a jak si tedy vybrat tu pravou? Asi nejčastěji narazíte na sytě oranžovou dýni Hokkaido. Mezi její největší přednosti patří to, že ji nemusíme loupat - slupka při pečení či vaření krásně změkne. Před použitím ji tedy stačí důkladně omýt a vydrbat kartáčkem. Zajímavostí také je, že tento typ dýně lze jíst i zasyrova. Pokud se ji však rozhodnete tepelně upravit, nabízí se vám nepřeberné možností úprav – lze ji totiž vařit, smažit, grilovat i zapékat.

Druhou velmi častou odrůdou je podlouhlá dýně špagetová. Přestože nepochází z Itálie ale z USA, za svůj název pravděpodobně vděčí tomu, že po uvaření se rozpadá na vlákna připomínající špagety. Vařit jí můžete buď vcelku, je však lepší ji na několika místech propíchnout, nebo upéct v troubě. Je skvělou náhražkou těstovin a výborně se hodí také například do polévky či salátu.

Mezi další oblíbené druhy patří dýně muškátová a máslová. Muškátová dýně má výraznou vůni i chuť a její sytě oranžová barva propůjčí pokrmům exotický nádech. Hodí se na polévku, kompoty či do orientálních jídel. Máslová dýně je poměrně měkká a rychlá na přípravu. Připravit z ní můžete sladkosti všeho druhu i slaná jídla. Navíc je i velmi ekonomická - díky svému hruškovitému tvaru obsahuje hodně dužiny.

A věděli jste, že i dýně, které nám zdobí okna a mísy, jsou jedlé? Mají však málo dužiny a s  přípravou je tolik práce, že se s jejich okrasnou rolí raději spokojíme. Ať už se však rozhodnete pro jakoukoliv odrůdu, je důležité vybrat si dostatečně zralou dýni. Tu poznáte tak, že je spíše těžší a při poklepání zní dutě.

Vypěstujte si vlastní dýni

Dýně je i poměrně nenáročná na pěstování, a pokud máte svoji zahrádku, rozhodně se vyplatí ji zde vysadit.  Semínka můžete zasít již od poloviny května a nejlépe se jim daří na slunných místech, kde nefouká silný vítr. Sklízet se dají od srpna do října, ale pozor, přízemní mrazíky jim nesvědčí! Dostatečně zralé plody mají tvrdou a matnou slupku a po jejich sklizení je dobré je ještě několik dní dosušovat na slunném či teplém místě. A na závěr jeden tip pro jejich skladování - aby nám dýně vydržely co nejdéle čerstvé, neměly by se vzájemně dotýkat.