Přehled aktualit

Italský kuchař Francesco Cocuzzo – posila našeho týmu

11.11.2016

Nová posila našeho kuchařského týmu dorazila až ze slunné Sicílie!

Francesco Cocuzzo, rozený Sicilián a Ital tělem i duší, svůj kuchařský um pěstoval už od dětství. A jak se dostal až do naší kuchyně?
Francesco pochází z města Catania, které leží na východním pobřeží Sicílie na úpatí sopky Etna. Když mu bylo 12 let, přestěhovala se celá rodina s devíti sourozenci do hlavního města Řím, kde maminka vedla vlastní Bistro, a tatínek měl truhlárnu. Většinu času Francesco trávil s maminkou v Bistru a právě zde získal svůj kuchařský um a lásku k dobrému jídlu. Ačkoliv se později vyučil truhlářem a vedl svůj vlastní podnik s truhlářskou výrobou, kuchařinu nikdy úplně neopustil. Svému koníčku se věnoval ve volném čase a připravoval pochoutky na rodinné oslavy a další příležitosti.
Zhruba před pěti lety se seznámil se svou současnou partnerkou, která pochází právě z Prahy, a později se za ní přestěhoval.
Nejprve připravoval chutná jídla pouze pro ni a dnes se s radostí věnuje vaření a připravuje jídla také pro vás. Italská kuchyně je právem považována za jednu z nejlepších na světě, a proto věříme, že si jeho pokrmy zamilujete.

Pasta ala Norma

Recept – Pasta alla Norma – těstoviny s příběhem

„Pasta alla Norma“ patří na Sicílii mezi velmi oblíbené a časem prověřené recepty. První postup, jak toto chutné jídlo připravit, pochází již z roku 1800 ze sicilského města Catania. A nejen že má tento recept zajímavou historii, velmi poetický je i příběh, jak vlastně tyto těstoviny s lilkem získaly svůj neobvyklý název. Traduje se totiž, že v jedné restauraci je kdysi ochutnal slovutný sicilský spisovatel a básník a zasněně vydechl: „Jsou jako podle normy!“ a tento název jim již zůstal. Zda jsou veškeré předpisy na Sicílii stejně dobré jako tyto těstoviny, se můžeme pouze dohadovat. Pochutnat si na nich však můžeme všichni, protože příprava je opravdu snadná.

Co budeme potřebovat pro 4 porce:

● 400 g těstovin
● 0,5 kg rajčatového protlaku
● 1 cibule
● 1 stroužek česneku
● 2 lilky
● Slunečnicový olej na smažení
● 120 g soleného tvrdého sýru ricotta
● Bazalka
● Olivový olej extra virgin
● Sůl
● Pepř

Těstoviny uvaříme v osolené vodě dle návodu na obalu. Mezitím si nakrájíme lilek na centimetrové plátky, které osolíme a necháme stranou, dokud se nevysráží přebytečná voda. Poté plátky lehce obalíme v mouce a osmažíme na slunečnicovém oleji dozlatova.
Zvlášť v pánvi orestujeme na olivovém oleji zmáčknutý česnek a cibulku nakrájenou najemno. Následně česnek odstraníme, do pánve přidáme rajčatový protlak a nakrájený osmažený lilek. Necháme chvilku povařit a vše smícháme s uvařenými těstovinami. Na závěr pastu posypeme strouhaným sýrem, zakápneme olivovým olejem, dozdobíme lístky bazalky a můžeme podávat.

Recept týdne

Krůtí steak se žampiony

Suroviny na přípravu 4 porcí

  • 600g krůtích prsou
  • 50g cibule
  • 150g žampiónů
  • 200ml 33% smetany
  • 50g oleje
  • pepř bílý mletý
  • sůl

Krůtí steak osolíme, opepříme a opečeme z obou stran na pánvi. Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a lehce ji orestujeme na rozpáleném oleji. Poté přidáme omyté na tenké plátky nakrájené žampiony a krátce podusíme. Na závěr přidáme smetanu a svaříme ji na cca polovinu objemu. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem. Na hotový krůtí steak navršíme směs dušených žampionů se smetanou a servírujeme.

Kruti steak

Společnost Aramark je jedna z největších a nejdynamičtějších společností v ČR poskytující stravovací služby. V ČR působí od roku 1992. V dnešní době provozuje více než 100 restaurací po celé republice. Kromě společného, nemocničního, vojenského a firemního stravování (business centra) zajišťuje také catering na významných sportovních a společenských akcích.

Zahraniční ocenění

Ocenění v České Republice